In memoriam Mihai Volontir (1934-2015)

2017 m. spalio 14 d. Tautinių bendrijų namuose vyko renginys, skirtas žymiausiam Moldovos Respublikos aktoriui Mihai Volontir.

Mihai Volontir gimė 1934 m. kovo 9 d., Glinjeni, Rumunijos Karalystė, mirė - 2015 m. rugsėjo 15 d., Kišiniove, Moldovos Respublika. Jis buvo garsiausias Moldovos Respublikos aktorius. 1990-1994 m. buvo išrinktas pirmojo Moldovos Respublikos Parlamento deputatu. Mihai Volontir buvo vienas iš 278 pirmojo Moldovos Respublikos Parlamento delegatų, kurie 1991 m. rugpjūčio 27 d. balsavo dėl Moldovos Respublikos Nepriklausomybės deklaracijos.

Talentingas aktorius savo karjeroje suvaidino 120 vaidmenų teatre ir kine. Budulajaus vaidmuo atnešė jam pripažinimą visoje buvusioje sovietinėje erdvėje ir pasaulyje. Jis taip pat buvo vertinamas, kaip dainų atlikėjas, pavyzdžiui: „Šis trumpas gyvenimas“, „Moldavai, kai jie susiburia ...“, „Melsk“, „Skausmas“ ir kt.

2000 m. Mihai Volontir buvo pripažintas geriausiu XX a. Moldovos Respublikos aktoriumi.

Bendrijos „Dačija“ nariai bei Moldovos Respublikos ambasados darbuotojai peržiūrėjo dokumentinį filmą „Visos Mihai Volontir meilės“. Filmo režisierius Mircea Chistruga  maloniai padovanojo bendrijai vieną šio filmo kopiją. Filmas yra sukurtas 2017 metais ir pasakoja apie aktoriaus gyvenimą jo paskutinio interviu pagrindu.

Apie aktoriaus ryšį su Lietuva, bei režisieriumi Vytautu Žalakevičiumi kalbėjo pirmoji bendrijos „Dačija“ pirmininkė Lika Žalakevičienė - Pozdniakovas. V. Žalakevičius vadindavo jį „Dvasios broliu“.

Knygą, kurią parašė aktoriaus sūnėnas Valerie Volontir, pristatė žurnalistas, dėstytojas, ilgametis bendrijos „Dačija“ narys Ipolitas Leką. Prisiminimais apie aktorių Mihai Volontir pasidalino Profirie Skramtai.

Mihai Volontir rašė: „Gyvenkite su mintimi, kad esate Basarabijos rumunai! Neleiskite niekam jumis manipuliuoti, visiškai niekam! Žinokite, kad jūsų protėviai ir seneliai buvo Rumunijos piliečiai!“.

Informaciją parengė ir nuotraukas pateikė „Dačija“ pirmininkė Lučija Bartkienė